valchromat

Organisch en gerecycled en spreekt met haar vezels in kleur.

Valchromat is een uniek product dat de natuurlijke eigenschappen van hout combineert met de helderheid en sprekendheid van kleur. Het is een plaat geperst van houtvezels, afkomstig van rest- en afvalstromen. Iedere vezel wordt afzonderlijk gekleurd met een natuurlijke, organische kleurstof. Dit levert een breed scala aan pasteltinten op in het kleurenpalet.
Afgewerkt met natuurlijke oliën komen de kleuren tot leven. Een speciaal gebonden natuurlijke hars zorgt voor de stabiliteit en vochtwerendheid van het plaatmateriaal, die ook nog eens harder geperst is en daarmee een stuk stijver is dan andere houtvezelplaten. Alle bestanddelen van Valchromat zijn met zorgvuldigheid geselecteerd en vrij van gifstoffen.Deze natuurlijke eigenschappen komen ook tot uiting in de uitstraling van het materiaal. Op het oppervlak zijn kleine houtvezels zichtbaar. Dit zijn vezels die de organische kleurstof niet volledig hebben geabsorbeerd. Door het gebruik van organische kleurstoffen op hout als basis, kan iedere plaatmateriaal zelfs lichtelijk in kleur afwijken. Iedere item uit onze collectie met Valchromat als materiaal, is dus uniek.

Een voorbeeld van zo’n item zijn bovenstaande krukken. De Valchromat-plaat wordt met een vijf meter computergestuurde (CNC) freesmachine bewerkt met een precisie van 0,1 mm. Deze digitale precisie maakt het gebruik van intelligente verbindingen mogelijk waardoor de krukken als een puzzel zijn opgebouwd, zonder gebruik te maken van een andere bevestiging. De krukken bestaan uit één plaatmateriaal.

Het afval dat de fabriek (waar het materiaal Valchromat vandaan komt) produceert, wordt ingezet in de productie van nieuwe houtvezelplaten of gebruikt als grondstof voor de stoomboiler om elektriciteit op te wekken.

OOK INTERESSANT

vanuit het hart – Willemijn Peeters

Meet Niki & Boudewijn

vanuit het hart – Wilbur van der Velde

Deel artikel: