Gepubliceerd op 16 Juli 2020
Diederik Jonkers

Diederik Jonkers

Circulair adviseur

Valchromat, wat is dat?

Valchromat is een uniek product dat de natuurlijke eigenschappen van hout combineert met de helderheid en sprekendheid van kleur. Het is een plaat geperst van houtvezels, afkomstig van rest- en afvalstromen. Iedere vezel wordt afzonderlijk gekleurd met een natuurlijke, organische kleurstof. Dit levert een breed scala aan pasteltinten op in het kleurenpalet.

 

Afgewerkt met een natuurlijke olie komen de kleuren tot leven en worden deze feller. Een speciaal gebonden natuurlijke hars zorgt voor de stabiliteit en vochtwerendheid van de plaat, die ook nog eens harder geperst is en daarmee een stuk stijver is dan normale houtvezelplaten. Alle bestanddelen van Valchromat zijn met de grootste zorg geselecteerd en stuk voor stuk vrij van gifstoffen. Goed voor het milieu, en goed voor u!

 

Deze natuurlijke eigenschappen komen ook tot uiting in de uitstraling van de plaat. Op het oppervlak zijn kleine houtvezels zichtbaar. Dit zijn vezels die de organische kleurstof niet volledig geabsorbeerd hebben. Deze bijzonderheid geeft Valchromat haar unieke karakter en uitstraling. Door het gebruik van hout als basismateriaal en het gebruik van organische kleurstoffen, kan iedere plaat zelfs lichtelijk in kleur afwijken.

 

Onze partner TheNewMakers maakt o.a. hun meubelcollectie ‘Fabrikoos’ uit deze plaat. De producten van Fabrikoos worden in eigen werkplaats met een vijf meter lange computergestuurde (CNC) freesmachine geproduceerd met een precisie van 0,1 mm. Deze digitale precisie maakt het gebruik van slimme verbindingen mogelijk waardoor de meubels op frictie in elkaar zitten, zonder gebruik te maken van spijkers, schroeven of lijm. 


Aan het einde van haar leven kan het Fabrikoos meubel volledig gerecycled worden. De fabrieken van Valchromat zijn hier zelfs voor gecertificeerd. Al het afval dat deze fabrieken produceren, wordt ofwel ingezet in de productie van nieuwe houtvezelplaten, ofwel gebruikt als grondstof voor de stoomboiler om elektriciteit op te wekken. Kiest u voor Valchromat, dan kiest u voor duurzaamheid en oog voor het milieu, van begin tot eind.

Black
Previous
Next
Grey
Previous
Next
Light Grey
Previous
Next
Green
Previous
Next
Blue
Previous
Next
Violet
Previous
Next
Yellow
Previous
Next
Orange
Previous
Next
Red
Previous
Next
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie