Je bekijkt nu Blog ‘No CD to waste’

Blog ‘No CD to waste’

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Door Willemijn Peeters, Searious Business.

Ik hou van onze planeet. Ik hou van de frisse lucht die ik inadem, het schone water dat ik drink, de schoonheid van de natuur om me heen – wanneer ik de stad uit ben. En.. ik maak me zorgen over klimaatverandering en vervuiling, die onze bestaanszekerheid bedreigen. Een circulaire economie is een goede manier om bedrijven te veranderen in de richting van duurzaamheid. Ik adviseer bedrijven over dit onderwerp en help ze graag bij het veranderen van hun verdienmodel.

Twee kernprincipes staan daarin voor mij voorop:

  • Huren gaat boven het bezitten van materialen.
  • ‘Rentmeester’ van onze planeet zijn, gaat boven het bezit van een stuk land.

Deze lijken misschien vanzelfsprekend. Tenminste, voor wie het grotere plaatje ziet. In een eindige wereld met schaarste middelen – en het ontbreken van eeuwig leven, is het voor mij superduidelijk dat we niets echt kunnen BEZITTEN.
Dus hoe ons economisch systeem te veranderen, dat gericht is op kapitalisatie van gewonnen hulpbronnen, zonder dat daarvoor een echte prijs wordt betaald? Een echte prijs is niet alleen de marktprijs, maar omvat ook de sociale en milieukosten van een product.

Op het gebied van verpakkingen zijn de meeste bedrijven zich min of meer bewust van hoe ze het gebruik van fossiele grondstoffen kunnen voorkomen en materialen in een gesloten kringloop kunnen houden. Dat betekent niet dat ze allemaal al zo goed daarnaar handelen – dit zal zeker veel meer overheidsbeleid en publieke druk vergen. Wat gelukkig goed op weg is!

Een circulaire economie in lang-cyclische producten is over het algemeen wat moeilijker vast te stellen. Er speelt de erfenis van eerder gebruikte, maar nu verboden chemicaliën. De moeilijkheid om ontwerp en eigendom te beïnvloeden in de doorgaans lange, internationale toeleveringsketens. De achterblijvende wetgevende maatregelen in de sector en ga zo maar door. Dus toen een aantal vooruitstrevende ondernemers me vroegen om hun inspanningen te versterken in het recyclen van elektronicaproducten, was ik meteen aan boord! Het is relatief eenvoudig om materialen te ‘downcyclen’ tot producten met een lagere waarde. Des te moeilijker is het omzetten van afvalproducten in high-end design producten, die ook nog eens makkelijk te demonteren/hergebruiken/her-fabriceren moeten zijn.

 

Project No CD to waste
In dit geval gaat het om cd’s en hun doosjes. Weet je nog, CD’s? De ronde schijven van polycarbonaat om naar je favoriete muziek te luisteren, verpakt in polystyreen dozen en inlays. Met de huidige opkomst van online muziekstreaming is de behoefte aan cd’s sterk gedaald, waardoor miljarden cd’s overbodig zijn geworden.

In het project ‘No CD to Waste’ creëren we een duidelijke, nieuwe bestemming voor gebruikte cd’s en hun hoesjes, en recyclen ze tot hoogwaardig meubeldesign. Tot nu toe hebben we 7.750 kg polycarbonaat en polystyreen gerecycled en er een waardevol ontwerp van gemaakt – dit alleen al in de testfase!

Het opzetten van efficiënte inzameling en sortering van cd’s, ‘design thinking’ in creatieve brainstorms, ontwerpen, testen, recyclen, vervaardigen en aanpassen van productontwerpen – het maakte allemaal deel uit van de inspanningen van de afgelopen maanden. Tijdens onze laatste bijeenkomst was ik echt onder de indruk van het werk van de betrokken projectpartners, waarbij knappe koppen op het gebied van ontwerp en verschillende fabricagetechnieken hun krachten bundelden om prachtige producten op te leveren die meerdere levens kunnen meegaan. Stay tuned, want binnenkort volgt natuurlijk meer info!

Het project ‘No CD to waste’ is een samenwerking tussen kringloopwinkel Emmaus De Bilt, vanPlestik, The Good Plastic Company, Cantor en Searious Business.